ss

Conall

Categories
Wed, ,June 29, 2022

Whole Post

Home  |  Whole Post

Naast de positieve verandering die technologie ons brengt, zie links hieronder, heb ik hieronder ook een link opgenomen over slaugtherbots, een negatieve verandering die ons allemaal te wachten staat. Er gaat een moment komen dat wij tegen machines zullen moeten strijden omdat de mens zelf alle controle is kwijtgeraakt. De mens zal dan de ruimte in vluchten omdat diezelfde mens de aarde volledig heeft verwoest om vervolgens weer op zoek te gaan naar de aarde, want er was eens een tijd waar wij als mens vrij konden leven op een planeet genaamd de aarde, waar verschillende culturen en landen een prettige samenleving met elkaar hadden opgebouwd totdat …

In dit artikel bekijk ik zaken alleen vanuit de positieve ontwikkelingen waar wij als professionals, teams en organisaties mee te maken hebben of mee te maken krijgen.

Elke dag steeds wendbaarder worden is niet makkelijk en een proces van vallen en opstaan. De dingen die op je af komen, komen zo snel op je af, steeds vaker en sneller, soms onverwachts, dat je als mens geen keus meer hebt anders dan elke dag te leren om beter om te gaan met verandering.

Leren betekent voor mij: kennis vergaren om inzicht te ontwikkelen waardoor besef ontstaat met als gevolg dat mijn denken elke dag wordt geslepen en gepolijst om mijn houding en gedrag zo aan te passen dat ik steeds beter om kan gaan met verandering.

“Mijn mate van adaptiviteit is mijn mate van agility: de mate waarin ik om kan gaan met elkaar snel opvolgende transities die geïnitieerd zijn door veranderingen.”

Ik leg dit hieronder verder uit.

 • Verandering

Verandering is niet hetzelfde als transitie en agility is ook wat anders. Verandering kun je niet tegenhouden, transitie wel, over agility later meer. Denk maar eens aan het feit dat halverwege 2007 de eerste iPhone verkocht werd in Nederland. Nu slechts 13 jaar later doen wij alsof smartphones en tablets eeuwenoude technologie betreft. Dit is natuurlijk niet waar, sterker nog, wij kunnen deze verandering niet tegenhouden. Verandering gebeurt en daar heb je als mens, team of organisatie weinig tot geen invloed op.

“Verandering gaat snel en zal steeds sneller plaatsvinden.

Deze korte films geven een realistisch beeld van hoe ons leven eruit zal komen te zien zowel prive als zakelijk: A day made of glass 1 & 2 en A day made of glass vision 2024. Daarentegen zijn er er ook NEGATIEVE ontwikkelingen die zeer hard gaan zoals te zien in deze film: Slaugtherbots.

“Veranderingen zijn ontwikkelingen waar een mens, team of organisatie mee te maken krijgt en niet kan tegen houden.”

 • Transitie

Transitie daarentegen gaat over het afsluiten van het oude, het zijn tussen het oude en het nieuwe en het beginnen met het nieuwe. De eindfase, de “in between” fase en de beginfase.

“Transitie gaat over het aanpassen aan veranderingen.”

Een snelle transitie is bijvoorbeeld een transitie van een Fiat Panda naar een Volvo v70, het went snel, the gap duurt kort en het aanpassen aan de nieuwe auto is zo gebeurt. Het beëindigen van een relatie of huwelijk en het starten met een nieuwe relatie is een transitie die wat langer duurt maar ook hier ga je als mens door dezelfde 3 fasen. Wat lang duurt is als je als professional, team of organisatie in een agile transitie verkeerd. Transitie vindt van binnenuit plaats, vanuit de professional, vanuit het team en vanuit de organisatie. Transitie is het gevolg van en de reactie op veranderingen die van buiten komen zoals de veranderingen die door technologie worden geactiveerd zowel in positieve als in negatieve zin zoals te zien in bovenstaande filmpjes.

 • Agility

Agility is de mate waarin een professional, een team of een organisatie zich kan aanpassen aan veranderingen op een manier waarbij de tijd voor een transitie steeds korter wordt naarmate meer veranderingen zich na elkaar of wellicht tegelijkertijd voordoen. Het gaat hier om adaptability of adaptiviteit.

Professionals, teams en organisaties staan dus nog maar aan het begin van wat komen gaat, als het gaat om de mate van agility te vergroten. Want is een organisatie momenteel bezig met een agile transitie, pas dan op dat de volgende transitie zich niet al voordoet of reeds in de maak is. Als dat gebeurt en mensen kunnen die nieuwe transitie niet goed aan, dan is de kans aanwezig dat ze de daarop volgende transitie nog lastiger aan zullen kunnen.

 • Samengevat

Veranderingen zijn onvermijdelijk en volgen elkaar in rap tempo op. Het gevolg van deze niet te stoppen veranderingen is een continue initiatie van transities. Kun je geen flow creëren om deze steeds sneller achter elkaar komende transities goed uitgevoerd te krijgen of uit te voeren en kunnen anderen dat wel of beter, dan ga je verliezen of in het ergste geval … dan gaan wij de aarde vernietigen …

 

 1,122 total views

Focusgebieden voor elke organisatie

Samengevat heeft elke organisatie 3 focusgebieden:

 1. Het vergroten van klantperspectief (WAT)
 2. Het vergroten van medewerker perspectief (WAT).
 3. Hoe kun je als organisatie klantperspectief en medewerker perspectief vergroten op een flexibele en schaalbare wijze (HOE).

Agile en Adaptief

De rol en invloed van ICT en Telecom op bovenstaande 3 punten is cruciaal en wordt steeds belangrijker. Denk hierbij aan de vogelvlucht waarmee tablets en smartphones hun intrede hebben gedaan in de core processen van organisaties. Bijvoorbeeld het digitale zorgdossier voor zorginstellingen voor het verlenen van de juiste zorg aan cliënten of de inzet van tablets om de omzet te vergroten in de automotive industrie of bijvoorbeeld het eLoket voor het digitaal aanbieden en afnemen van diensten van gemeenten en rijksoverheden.

In dit alles zijn zaken zoals bijvoorbeeld Wifi en het bieden van 5 sterren service vanuit ICT, maar ook vanuit andere organisatie onderdelen, een eerste levensbehoefte geworden of aan het worden.

Kortom een AGILE en ADAPTIEVE manier van werken zijn noodzakelijk om veranderingen in interne én externe klantbehoeften en technologie de baas te blijven.

Adaptieve en vakkundige leiders die agile zijn, zijn noodzakelijk om deze veranderingen te helpen realiseren. Leiders die beschikken over de juiste mindset en de juiste vaardigheden.

Vergroten klant- én medewerkersperspectief

Elke organisatie heeft interne en externe klanten die klantvriendelijk bediend willen worden. Als een organisatie geen klanten heeft, dan zal de organisatie geen bestaansrecht meer hebben. Heeft een organisatie wel klanten maar geen medewerkers om die klanten te bedienen dan zal de organisatie eveneens geen bestaansrecht meer hebben. De vraag voor elke directie wordt hierdoor simpel en tegelijkertijd dé uitdaging: Hoe kun je als organisatie klantperspectief én medewerkerperspectief vergroten op een flexibele en schaalbare wijze?

Business plannen zijn niet al te ingewikkeld om op te stellen en vol te stoppen met KPI’s en mooie strategieën, waar overigens niets mis mee is, echter wat heb je eraan? Wat heb je aan een businessplan met mooie teksten en KPI’s binnen een organisatie die niet schittert als een door een vakman geslepen diamant?

Diamanten Organisaties

Tijdens het uitvoeren van een interim opdracht bij een zorginstelling ontstond bij mij een beeld van ruwe en geslepen, schitterende diamanten. Een organisatie, zo bedacht ik mij, is net als een diamant. Als een diamant niet of slecht geslepen is, dan zal de diamant niet of nauwelijks schitteren. Daar ga ik een blog over schrijven dacht ik en heb Martijn Bontekoe van Goudsmederij Bontekoe maar weer eens gebeld om te vragen hoe het met hem gaat, een vakman die onze trouwringen heeft gemaakt.

Mijn vrouw en ik zijn op 25 juli 2011 getrouwd in Noordwijk en bij trouwen horen uiteraard trouwringen. Onze trouwringen zijn gemaakt door een echte vakman. Alles bij Martijn straalt vakmanschap uit, niet alleen de trouwringen die hij maakt ook zijn zaak en zijn persoon stralen dit uit, daar hou ik van.

De 4 C’s

Martijn wist mij te vertellen dat in de wereld van diamanten het gaat om 4 c’s: Cut, Color, Clarity en Carat. En zo is het ook met organisaties. Cut staat voor de slijpvorm (organisatiestructuur), color staat voor kleur (organisatie cultuur), clarity staat voor zuiverheid (kernwaarden van een organisatie) en carat staat voor het gewicht (de omvang en complexiteit van een organisatie).

Wat ik vaak zie is dat organisaties op z’n kop staan net als een omgekeerde diamant, met de punt omhoog. En in de punt van de diamant zit de directie die goed voor zichzelf zorgt en ervoor zorgt dat ze schitteren vanuit de top. De directie kamer is spik en span voorzien van de nieuwste snufjes, een state of the art koffieapparaat, een parkeerplek voor de hoofdingang, een kantoorinrichting als van een 5 sterren hotel en ga zo maar door. De omhoog staande punt van de organisatie schittert aan alle kanten.

Hoe zit het met de andere facetten van diezelfde organisatie, daar waar de meeste facetten geslepen moeten worden, schitteren die net zo? Vaak zijn de fonkelingen niet zichtbaar als in de punt van de organisatie omdat de talenten van mensen niet of nauwelijks zijn of worden geslepen. Maar wat heb je eigenlijk aan een diamant die zo geslepen is dat alleen de punt schittert? En als je een diamant in je handen zou hebben zou je dan de punt omhoog houden om naar de diamant te kijken? Nee toch? Je kijkt naar een diamant met de punt omlaag, waarom? Omdat het grootste gedeelte van een diamant (indien vakkundig geslepen) de mooiste glinsteringen laat zien. En díe glinsteringen dát zijn de medewerkers van een organisatie. Die zitten dus niet in de punt van een diamant maar in de kop van de diamant, noem ze maar gerust de kopgroep!

Als je een diamant met de punt naar beneden bekijkt en je voorstelt dat alleen de punt schittert dan zul je begrijpen dat de kopgroep de power heeft om zo te schitteren dat zij klanten aantrekt en loyale klanten kan creëren.

“The world as we have created it is a process of our thinking. It cannot be changed without changing our thinking.”. – Albert Einstein (Romeinen 12:2).

 1,155 total views

No alt text provided for this image31 oktober, de verjaardag van mijn vrouw, was de laatste dag van mijn opdracht bij de Rabobank. Het waren leuke en leerzame jaren. Waheeda en onze 4 kids waren ook aanwezig.

Tijdens mijn intake voor deze opdracht heb ik 2 nieuwe termen leren kennen: “nat hout” en “labbekakkerigheid”, had ik toen nog niet eerder van gehoord. De vraag die ik o.a. gesteld kreeg was, hoe ik dacht hier verandering in aan te kunnen brengen, immers:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb uiteraard mijn best gedaan om meer jus en plezier op de werkvloer te activeren en tegelijkertijd met elkaar waarde te creëren voor klanten.

De veelheid aan onderwerpen in deze complexe omgeving zijn niet het onderwerp van dit artikel, maar dat het veel onderwerpen zijn geweest die aandacht hebben gekregen in een zeer complexe omgeving is een feit.

Als het allemaal zo makkelijk zou zijn om high performance te activeren dan zouden we wereldwijd niet te maken hebben met de agile movement waar zo ongeveer elk bedrijf mee bezig is, nml.:

“Hoe kunnen wij een veilige omgeving creëren waarin wij de talenten van mensen kunnen maximaliseren?

Want happy people create happy customers!”

Ik denk dat het aardig gelukt is dat we samen stappen hebben kunnen zetten om van “nat hout” en de “labbekakkerigheid” af te komen. Uitdagend was het zeker, fun hebben we veel ervaren en een veilige omgeving om jezelf te kunnen zijn is steeds meer zichtbaar geworden.

Hieronder een 2-tal filmpjes van mijn afscheid.

 1,520 total views

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over digitale transformatie en blijkt een taal te zijn die nog niet overal gemeengoed is. Wat is dit, waar gaat het over?

Kijk even naar dit plaatje of bedenk even dat het nog maar 13 jaar geleden is dat de eerste iphone werd gelanceerd (we doen alsof we met de huidige technologie zijn geboren)….. en realiseer je dan hoe snel de wereld verandert en dat deze verandering een impact heeft op organisaties, teams en dus ook op jou!

Kijk vervolgens naar het plaatje van het schoolsysteem …. en realiseer je dan hoe veel het schoolsysteem achter loopt op de snel veranderende wereld.

Digitale transformatie gaat over 1. het verlaten van het oude om 2. te transformeren naar het het nieuwe en 3. het nieuwe te zijn. Dit nieuwe zijn is een nieuwe manier van denken en handelen.

Wat je in onderstaand plaatje ziet is de veranderende rol van technologie in ons dagelijks leven.

 1. Eerst zagen wij technologie as een rol die ons ondersteunde bij de behoeften die wij hadden.
 2. Vervolgens zijn wij technologie steeds meer gaan zien als een belangrijke factor in onze bedrijfsvoering en dat er een betere samenwerking tussen business en IT zou moeten komen. Immers een business zonder IT kan niet meer bestaan.
 3. Steeds meer zien wij dat bedrijven begrijpen dat IT het verschil maakt om de veranderende behoefte van klanten in te vullen.
 4. Langzaamaan wordt steeds duidelijker dat IT hét hart van elke organisatie aan het worden is, danwel is.

Deze ontwikkeling vereist een nieuwe manier van denken op alle aspecten van bedrijfsvoering, denk aan:

 • Hoe kun je mensen maximaal motiveren en gemotiveerd houden in een steeds sneller veranderende wereld?
 • Hoe ga je als leidinggevende om met verandering?
 • Waar geef je wel geld aan uit waaraan niet en waarom?
 • Hoe kun je steeds meer data gedreven gaan werken?
 • Welke kant moet je als organisatie op als het gaat om de ontwikkelingen rondom de cloud?

Goed om kunnen gaan met verandering heeft alles te maken met cultuur en cultuurontwikkeling, hoe gaan we met elkaar om, wat zijn onze normen en waarden, wordt iedereen gezien en gehoord? Dus met leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Immers de tijd dat de leidinggevende wist wat de beste beslissingen moeten zijn, is voorbij. We leven in een tijd waar het niet gaat om wie het meeste weet of de meeste power heeft, maar we leven in een tijd waarin het gaat om wie het snelst een goede oplossing weet te bedenken voor een vraagstuk omdat hij/zij het snelst de juiste vereiste kennis en ervaring weet je vinden. Het gaat om wie het beste in staat is om met verandering om te gaan.

Cultuur is key!!

 759 total views

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback
Feedback
How would you rate your experience?
Do you have any additional comment?
Next
Enter your email if you'd like us to contact you regarding with your feedback.
Back
Submit
Thank you for submitting your feedback!