Hoe kan het dat sommige leidinggevende het maximale uit hun mensen en hun teams weten te halen en bijvoorbeeld een werkomgeving weten te creëren en faciliteren van flow, veel energie, plezier en maximale klantwaarde ontwikkeling (Multipliers), ten opzichte van andere leidinggevende waar mensen wat “platgeslagen” worden (Diminishers)? Zijn er leidinggevenden die uit bed stappen en dan denken: ja vandaag is een mooie dag om anderen “plat te slaan”? Ik geloof dit niet en toch gebeurt het, toch ervaart menigeen diminishers gedrag op de werkvloer, hetzij van hun leidinggevende, hetzij van directe collega’s. Hoe wordt je als leidinggevende bijvoorbeeld een multiplier zodat je alle beschikbare kennis, kunde en intelligentie van professionals en van teams maximaal kunt ontsluiten en inzetten of gebruiken? In onderstaand plaatje een tipje van de sluier.
Elk team heeft andere uitdagingen en een ander vertrekpunt als gestart wordt met team coaching. Hierbij komt nog dat een directie team een andere maturity kent en een andere dynamiek kent dan bijvoorbeeld een software ontwikkel team. Een andere maturity / dynamiek betekent niet beter of slechter, maar anders. Om (directie / management / it / andersoortige) teams te helpen bij hun teamontwikkeling zijn 2 vragen cruciaal:
- vraag 1: waar staat het team nu in hun teamontwikkeling?
- vraag 2: waar wil het team staan in hun team ontwikkeling na x maanden?
Om deze delta tussen het antwoord op vraag 1 en het antwoord op vraag 2 te overbruggen is een veelheid aan facilitatie routes toe te passen. Denk aan coaching, interactieve workshops, mentoring, teaching en training, gamificatie om bewustwording te activeren maar ook om vaardiger te worden op een bepaald vlak of om bijvoorbeeld een agile mindset te ontwikkelen.
Voorbeeld:
Als leidinggevende wil je het maximale uit mensen halen, maximale productiviteit en maximale klantwaardeontwikkeling. Hoe kun je dit het beste realiseren?
- Draaien teams al net zoals het formule 1 team van Red Bull?
- Is leiderschap ontwikkeld zodat leiders, anderen zo challengen dat ze telkens en met veel plezier grenzen verleggen, keep on pushing while enjoying the ride?
- Zijn (leiderschaps)teams in staat om op professionele wijze, kleine en grote issues of conflicten in de kiem te smoren met behoud van een positive groepsdynamiek?
- Hoe zelforganiserend of zelfsturend zijn (leiderschaps)teams eigenlijk?
- Hoe adaptief zijn (leiderschaps)teams oftewel hoe goed kunnen de teams met verandering omgaan?
- Wat is de mindset van professionals maar ook, wat is de mindset van een team als geheel? Dat laatste heeft betrekking op de 3e entiteit binnen teams, lees meer hierover over “systeem coaching”.
Je begrijpt het al, als het allemaal zo eenvoudig was geweest, dan zou de hele wereld al aan het high performen zijn.
Het ontwikkelen van high performance kent voor mij 3 belangrijk onderwerpen:
- Bewustzijn activeren over het functioneren van het brein.
- Bewustzijn activeren over systeemdenken en over de impact van houding en gedrag van professionals individueel en als geheel team.
- Vanuit 1 en 2, vaardigheden ontwikkelen om als team een high performing team te worden en te blijven.
Authentiek leiderschap, neursocience en kwantumtheorie, neuroplasticiteit, agile mindset development, multipliers, disc, Patrick Lencioni en de 5 frustraties van teams, Tuckman en de fasen van teamontwikkeling, conflictmanagement, mediation, veilige werkomgeving, etc. zijn allemaal mogelijke ingrediënten die een team voorgeschoteld kan krijgen op hun reis richting het worden van een high performing top team dat impact wil (blijven) maken.
Over impact gesproken, lees hier meer over wat een impact player is, ook dit kan tijdens een team coachingstraject behandeld worden, het hangt er van af wat een team wil realiseren met elkaar en vooral hoe snel het team kan en wil ontwikkelen.
Meer weten? Maak dan hier een afspraak voor een vrijblijvend gesprek waarin je praktische handvatten aangereikt krijgt om direct mee aan de slag te gaan om jouw (management)team gezonder te maken waarin iedereen met meer plezier en verbinding samenwerkt.