Omgaan met verandering

Home  |  Diensten  |  Omgaan met verandering

Van iPhone naar AI in 15 jaar

Het is niet zo lang geleden dat wij de eerste iPhone (in 2007) en iPad (in 2010) te zien kregen en konden kopen. Inmiddels nu slechts 13-15 jaar later doen wij allemaal, jong en oud, alsof wij hiermee geboren zijn. Oftewel de technologie en dan vooral de snelheid waarmee deze technologie zich ontwikkelt en de impact daarvan op ons persoonlijke en zakelijke leven is enorm en zal alleen maar sneller ontwikkelen en steeds sneller meer impact hebben op ons leven. Kijk alleen maar naar de impact van AI, artificial intelligence.

Omgaan met verandering zou daarom de normaalste zaak van alledag moeten zijn. Een dag geen verandering zou als onprettig ervaren moeten worden omdat de wereld door de technologie zo snel verandert en dus de impact op ons leven ook steeds sneller en groter wordt.

Veranderingsgezindheid vergroten vlieg ik aan vanuit 3 invalshoeken:

1. ADKAR

Ieder mens gaat voor elke verandering door verschillende fases, hoog over zijn dit de volgende fases om verandering te omarmen (in dit plaatje wordt gesproken over het implementeren van scrum, adkar kan voor elke verandering worden toegepast).

 

2. MINDSET

Om verandering succesvol te processen en omarmen is mindset key! Wat is mindset eigenlijk? Hieronder een eerste indruk van het effect van mindset op verandering.

3. HERSENEN

Mindset, bewustzijn en dan vooral bewustzijn over hoe onze hersenen functioneren helpt bij het beter omgaan met verandering. Lange tijd waren wetenschappers het er over eens dat mensen vanaf een bepaalde leeftijd met moeite nieuwe dingen konden (aan)leren of minder flexibel zouden zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek niet waar. Het brein is namelijk neuroplastisch, m.a.w. je kunt alle programmatuur op jouw harde schijf, herprogrammeren. Feitelijk is jouw brein een domme computer die commando’s uitvoert die het geleerd heeft of anders gezegd, die het voorgeprogrammeerd heeft gekregen. Meer inzicht in de werking van het brein zorgt automatisch voor meer bewustzijn en daardoor voor meer veranderingsgezindheid.

Een van de interessante bevindingen van de werking van het brein is dat je goed kunt uitleggen dat we twee mindsets hebben. Een mindset die je tegenhoudt en een mindset die creëert.  De mindset die je tegenhoudt, is de mindset die het brein blindelings volgt. Het brein handelt dan als een automaat. Helaas zijn onze automatische acties, reacties dus, niet altijd lonend. Denk maar aan handelen vanuit schuld, schaamte of frustratie, en teleurstelling.

Daarnaast heb je een mindset die los van je gewoontes, vanuit helderheid, bestaat. Handelingen vanuit deze mindset zijn vaak creatief, vernieuwend en zorgen voor de juiste actie in dat moment. Een voorbeeld is je dagelijkse work-out, meditatie of je houden aan je planning.

Welke mindset staat bij jou vandaag aan, jouw interne leider mindset of jouw volger mindset?

Meer weten? Maak dan hier een afspraak voor een vrijblijvend gesprek waarin je praktische handvatten aangereikt krijgt om direct mee aan de slag te gaan om jouw brein te herprogrammeren zoals jij dat wil, dus minder automatische piloot maar meer bewuste keuzes en bewust omarmen van verandering.

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback