Systeem Coaching

Home  |  Diensten  |  Systeem Coaching

Systeem Coaching

Begrip van hoe systemen en relaties veranderen, begint bij eerst te begrijpen wat een systeem of relatie is. Hierbij is vanuit systeem coaching perspectief, het begrip “3rd entity of 3e entiteit” van belang om te begrijpen.

Een systeem of relatie bestaat volgens dit perspectief niet alleen uit mensen, maar uit mensen + de 3e entiteit, oftewel: systeem of relatie = persoon A + persoon B + 3e entiteit (de relatie tussen persoon A en B).

Als persoon in een relatie verwijs je niet naar de 3e entiteit, jij bent het niet, het is ook niet jouw partner of collega, jouw buurman vriend of iemand anders. Deze 3e entiteit is de onzichtbare, levende, ademende entiteit gecreëerd tussen jou en een andere persoon, die onafhankelijk van jou en onafhankelijk van de andere persoon, bestaat en is groter dan de som van persoon A + B bij elkaar.

De 3e entiteit vertelt en laat zien, laat voelen en laat ervaren wat jij en jouw collega(‘s) of vriend / vriendin, etc. aan de relatie toevoegen. Denk aan ervaringen, incidenten, gebeurtenissen en gedragingen die plaatsvinden wanneer persoon A en persoon B met elkaar samenwerken of interacteren. De 3e entiteit heeft zijn / haar eigen doel, aanwezigheid, vorm, energie en bijvoorbeeld invloed. Ervaringen, gebeurtenissen en gedragingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden door alle betrokkenen beïnvloed.

Bewust of onbewust ervaren wij als mensen allemaal de 3e entiteit in een relatie. Denk aan de 3e entiteit binnen een huwelijk of de 3e entiteit binnen een team of de 3e entiteit binnen een afdeling etc.

De 3e entiteit kan gezien worden als een persoon met levensfasen, gevoelens, behoeftes, allergieën etc. Een ongezonde relatie, een ongezond systeem ziet er als volgt uit en wil je samen ombuigen:

Denk er eens over na of deze 3e entiteit gespannen is of juist relaxed, veroordelend of meer liefdevol of cynisch of ….?

En vanuit deze bewustwording:

  1. Wat zou je willen dat er gebeurt, wat zou je willen ontwikkelen aan deze 3e entiteit?
  2. Hoe en waarmee zou jij deze 3e entiteit willen voeden om deze ontwikkelbehoefte te realiseren?

Meer weten? Maak dan hier een afspraak voor een vrijblijvend gesprek waarin je direct praktische handvatten aangereikt krijgt om direct mee aan de slag te gaan om jouw organisatie gezonder te maken waarin iedereen met meer plezier en verbinding samenwerkt.

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback