Diamanten organisaties

Home  |  Inspiratie   |  Digitale Transformatie   |  Diamanten organisaties

Diamanten organisaties

Focusgebieden voor elke organisatie

Samengevat heeft elke organisatie 3 focusgebieden:

  1. Het vergroten van klantperspectief (WAT)
  2. Het vergroten van medewerker perspectief (WAT).
  3. Hoe kun je als organisatie klantperspectief en medewerker perspectief vergroten op een flexibele en schaalbare wijze (HOE).

Agile en Adaptief

De rol en invloed van ICT en Telecom op bovenstaande 3 punten is cruciaal en wordt steeds belangrijker. Denk hierbij aan de vogelvlucht waarmee tablets en smartphones hun intrede hebben gedaan in de core processen van organisaties. Bijvoorbeeld het digitale zorgdossier voor zorginstellingen voor het verlenen van de juiste zorg aan cliënten of de inzet van tablets om de omzet te vergroten in de automotive industrie of bijvoorbeeld het eLoket voor het digitaal aanbieden en afnemen van diensten van gemeenten en rijksoverheden.

In dit alles zijn zaken zoals bijvoorbeeld Wifi en het bieden van 5 sterren service vanuit ICT, maar ook vanuit andere organisatie onderdelen, een eerste levensbehoefte geworden of aan het worden.

Kortom een AGILE en ADAPTIEVE manier van werken zijn noodzakelijk om veranderingen in interne én externe klantbehoeften en technologie de baas te blijven.

Adaptieve en vakkundige leiders die agile zijn, zijn noodzakelijk om deze veranderingen te helpen realiseren. Leiders die beschikken over de juiste mindset en de juiste vaardigheden.

Vergroten klant- én medewerkersperspectief

Elke organisatie heeft interne en externe klanten die klantvriendelijk bediend willen worden. Als een organisatie geen klanten heeft, dan zal de organisatie geen bestaansrecht meer hebben. Heeft een organisatie wel klanten maar geen medewerkers om die klanten te bedienen dan zal de organisatie eveneens geen bestaansrecht meer hebben. De vraag voor elke directie wordt hierdoor simpel en tegelijkertijd dé uitdaging: Hoe kun je als organisatie klantperspectief én medewerkerperspectief vergroten op een flexibele en schaalbare wijze?

Business plannen zijn niet al te ingewikkeld om op te stellen en vol te stoppen met KPI’s en mooie strategieën, waar overigens niets mis mee is, echter wat heb je eraan? Wat heb je aan een businessplan met mooie teksten en KPI’s binnen een organisatie die niet schittert als een door een vakman geslepen diamant?

Diamanten Organisaties

Tijdens het uitvoeren van een interim opdracht bij een zorginstelling ontstond bij mij een beeld van ruwe en geslepen, schitterende diamanten. Een organisatie, zo bedacht ik mij, is net als een diamant. Als een diamant niet of slecht geslepen is, dan zal de diamant niet of nauwelijks schitteren. Daar ga ik een blog over schrijven dacht ik en heb Martijn Bontekoe van Goudsmederij Bontekoe maar weer eens gebeld om te vragen hoe het met hem gaat, een vakman die onze trouwringen heeft gemaakt.

Mijn vrouw en ik zijn op 25 juli 2011 getrouwd in Noordwijk en bij trouwen horen uiteraard trouwringen. Onze trouwringen zijn gemaakt door een echte vakman. Alles bij Martijn straalt vakmanschap uit, niet alleen de trouwringen die hij maakt ook zijn zaak en zijn persoon stralen dit uit, daar hou ik van.

De 4 C’s

Martijn wist mij te vertellen dat in de wereld van diamanten het gaat om 4 c’s: Cut, Color, Clarity en Carat. En zo is het ook met organisaties. Cut staat voor de slijpvorm (organisatiestructuur), color staat voor kleur (organisatie cultuur), clarity staat voor zuiverheid (kernwaarden van een organisatie) en carat staat voor het gewicht (de omvang en complexiteit van een organisatie).

Wat ik vaak zie is dat organisaties op z’n kop staan net als een omgekeerde diamant, met de punt omhoog. En in de punt van de diamant zit de directie die goed voor zichzelf zorgt en ervoor zorgt dat ze schitteren vanuit de top. De directie kamer is spik en span voorzien van de nieuwste snufjes, een state of the art koffieapparaat, een parkeerplek voor de hoofdingang, een kantoorinrichting als van een 5 sterren hotel en ga zo maar door. De omhoog staande punt van de organisatie schittert aan alle kanten.

Hoe zit het met de andere facetten van diezelfde organisatie, daar waar de meeste facetten geslepen moeten worden, schitteren die net zo? Vaak zijn de fonkelingen niet zichtbaar als in de punt van de organisatie omdat de talenten van mensen niet of nauwelijks zijn of worden geslepen. Maar wat heb je eigenlijk aan een diamant die zo geslepen is dat alleen de punt schittert? En als je een diamant in je handen zou hebben zou je dan de punt omhoog houden om naar de diamant te kijken? Nee toch? Je kijkt naar een diamant met de punt omlaag, waarom? Omdat het grootste gedeelte van een diamant (indien vakkundig geslepen) de mooiste glinsteringen laat zien. En díe glinsteringen dát zijn de medewerkers van een organisatie. Die zitten dus niet in de punt van een diamant maar in de kop van de diamant, noem ze maar gerust de kopgroep!

Als je een diamant met de punt naar beneden bekijkt en je voorstelt dat alleen de punt schittert dan zul je begrijpen dat de kopgroep de power heeft om zo te schitteren dat zij klanten aantrekt en loyale klanten kan creëren.

“The world as we have created it is a process of our thinking. It cannot be changed without changing our thinking.”. – Albert Einstein (Romeinen 12:2).

Loading

PREV

Wat is Digitale Transformatie?

NEXT

Impact Players

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback