Wat is Digitale Transformatie?

Home  |  Inspiratie   |  Wat is Digitale Transformatie?

Wat is Digitale Transformatie?

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over digitale transformatie en blijkt een taal te zijn die nog niet overal gemeengoed is. Wat is dit, waar gaat het over?

Kijk even naar dit plaatje of bedenk even dat het nog maar 13 jaar geleden is dat de eerste iphone werd gelanceerd (we doen alsof we met de huidige technologie zijn geboren)….. en realiseer je dan hoe snel de wereld verandert en dat deze verandering een impact heeft op organisaties, teams en dus ook op jou!

Kijk vervolgens naar het plaatje van het schoolsysteem …. en realiseer je dan hoe veel het schoolsysteem achter loopt op de snel veranderende wereld.

Digitale transformatie gaat over 1. het verlaten van het oude om 2. te transformeren naar het het nieuwe en 3. het nieuwe te zijn. Dit nieuwe zijn is een nieuwe manier van denken en handelen.

Wat je in onderstaand plaatje ziet is de veranderende rol van technologie in ons dagelijks leven.

  1. Eerst zagen wij technologie as een rol die ons ondersteunde bij de behoeften die wij hadden.
  2. Vervolgens zijn wij technologie steeds meer gaan zien als een belangrijke factor in onze bedrijfsvoering en dat er een betere samenwerking tussen business en IT zou moeten komen. Immers een business zonder IT kan niet meer bestaan.
  3. Steeds meer zien wij dat bedrijven begrijpen dat IT het verschil maakt om de veranderende behoefte van klanten in te vullen.
  4. Langzaamaan wordt steeds duidelijker dat IT hét hart van elke organisatie aan het worden is, danwel is.

Deze ontwikkeling vereist een nieuwe manier van denken op alle aspecten van bedrijfsvoering, denk aan:

  • Hoe kun je mensen maximaal motiveren en gemotiveerd houden in een steeds sneller veranderende wereld?
  • Hoe ga je als leidinggevende om met verandering?
  • Waar geef je wel geld aan uit waaraan niet en waarom?
  • Hoe kun je steeds meer data gedreven gaan werken?
  • Welke kant moet je als organisatie op als het gaat om de ontwikkelingen rondom de cloud?

Goed om kunnen gaan met verandering heeft alles te maken met cultuur en cultuurontwikkeling, hoe gaan we met elkaar om, wat zijn onze normen en waarden, wordt iedereen gezien en gehoord? Dus met leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Immers de tijd dat de leidinggevende wist wat de beste beslissingen moeten zijn, is voorbij. We leven in een tijd waar het niet gaat om wie het meeste weet of de meeste power heeft, maar we leven in een tijd waarin het gaat om wie het snelst een goede oplossing weet te bedenken voor een vraagstuk omdat hij/zij het snelst de juiste vereiste kennis en ervaring weet je vinden. Het gaat om wie het beste in staat is om met verandering om te gaan.

Cultuur is key!!

Loading

PREV

Scrum Maslow & Ego

NEXT

Diamanten organisaties

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback