Verandering, Transitie & Agility

Home  |  Inspiratie   |  Mindset   |  Verandering, Transitie & Agility

Verandering, Transitie & Agility

Naast de positieve verandering die technologie ons brengt, zie links hieronder, heb ik hieronder ook een link opgenomen over slaugtherbots, een negatieve verandering die ons allemaal te wachten staat. Er gaat een moment komen dat wij tegen machines zullen moeten strijden omdat de mens zelf alle controle is kwijtgeraakt. De mens zal dan de ruimte in vluchten omdat diezelfde mens de aarde volledig heeft verwoest om vervolgens weer op zoek te gaan naar de aarde, want er was eens een tijd waar wij als mens vrij konden leven op een planeet genaamd de aarde, waar verschillende culturen en landen een prettige samenleving met elkaar hadden opgebouwd totdat …

In dit artikel bekijk ik zaken alleen vanuit de positieve ontwikkelingen waar wij als professionals, teams en organisaties mee te maken hebben of mee te maken krijgen.

Elke dag steeds wendbaarder worden is niet makkelijk en een proces van vallen en opstaan. De dingen die op je af komen, komen zo snel op je af, steeds vaker en sneller, soms onverwachts, dat je als mens geen keus meer hebt anders dan elke dag te leren om beter om te gaan met verandering.

Leren betekent voor mij: kennis vergaren om inzicht te ontwikkelen waardoor besef ontstaat met als gevolg dat mijn denken elke dag wordt geslepen en gepolijst om mijn houding en gedrag zo aan te passen dat ik steeds beter om kan gaan met verandering.

“Mijn mate van adaptiviteit is mijn mate van agility: de mate waarin ik om kan gaan met elkaar snel opvolgende transities die geïnitieerd zijn door veranderingen.”

Ik leg dit hieronder verder uit.

  • Verandering

Verandering is niet hetzelfde als transitie en agility is ook wat anders. Verandering kun je niet tegenhouden, transitie wel, over agility later meer. Denk maar eens aan het feit dat halverwege 2007 de eerste iPhone verkocht werd in Nederland. Nu slechts 13 jaar later doen wij alsof smartphones en tablets eeuwenoude technologie betreft. Dit is natuurlijk niet waar, sterker nog, wij kunnen deze verandering niet tegenhouden. Verandering gebeurt en daar heb je als mens, team of organisatie weinig tot geen invloed op.

“Verandering gaat snel en zal steeds sneller plaatsvinden.

Deze korte films geven een realistisch beeld van hoe ons leven eruit zal komen te zien zowel prive als zakelijk: A day made of glass 1 & 2 en A day made of glass vision 2024. Daarentegen zijn er er ook NEGATIEVE ontwikkelingen die zeer hard gaan zoals te zien in deze film: Slaugtherbots.

“Veranderingen zijn ontwikkelingen waar een mens, team of organisatie mee te maken krijgt en niet kan tegen houden.”

  • Transitie

Transitie daarentegen gaat over het afsluiten van het oude, het zijn tussen het oude en het nieuwe en het beginnen met het nieuwe. De eindfase, de “in between” fase en de beginfase.

“Transitie gaat over het aanpassen aan veranderingen.”

Een snelle transitie is bijvoorbeeld een transitie van een Fiat Panda naar een Volvo v70, het went snel, the gap duurt kort en het aanpassen aan de nieuwe auto is zo gebeurt. Het beëindigen van een relatie of huwelijk en het starten met een nieuwe relatie is een transitie die wat langer duurt maar ook hier ga je als mens door dezelfde 3 fasen. Wat lang duurt is als je als professional, team of organisatie in een agile transitie verkeerd. Transitie vindt van binnenuit plaats, vanuit de professional, vanuit het team en vanuit de organisatie. Transitie is het gevolg van en de reactie op veranderingen die van buiten komen zoals de veranderingen die door technologie worden geactiveerd zowel in positieve als in negatieve zin zoals te zien in bovenstaande filmpjes.

  • Agility

Agility is de mate waarin een professional, een team of een organisatie zich kan aanpassen aan veranderingen op een manier waarbij de tijd voor een transitie steeds korter wordt naarmate meer veranderingen zich na elkaar of wellicht tegelijkertijd voordoen. Het gaat hier om adaptability of adaptiviteit.

Professionals, teams en organisaties staan dus nog maar aan het begin van wat komen gaat, als het gaat om de mate van agility te vergroten. Want is een organisatie momenteel bezig met een agile transitie, pas dan op dat de volgende transitie zich niet al voordoet of reeds in de maak is. Als dat gebeurt en mensen kunnen die nieuwe transitie niet goed aan, dan is de kans aanwezig dat ze de daarop volgende transitie nog lastiger aan zullen kunnen.

  • Samengevat

Veranderingen zijn onvermijdelijk en volgen elkaar in rap tempo op. Het gevolg van deze niet te stoppen veranderingen is een continue initiatie van transities. Kun je geen flow creëren om deze steeds sneller achter elkaar komende transities goed uitgevoerd te krijgen of uit te voeren en kunnen anderen dat wel of beter, dan ga je verliezen of in het ergste geval … dan gaan wij de aarde vernietigen …

 

Loading

PREV

Labbekakkerigheid

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback