Max Verstappen en de apen in een kooi

Home  |  Inspiratie   |  Mindset   |  Max Verstappen en de apen in een kooi

Max Verstappen en de apen in een kooi

Stel je voor dat je barst van het talent, maar bovenal dat je bruist van passie, motivatie en energie om de allerbeste te willen zijn met een team dat de allerbeste wil zijn. Hierbij heb je de beste coaches om je heen, waaronder je vader die dag en nacht met je bezig is geweest en nog steeds met je bezig is en één ding wil: dat jij als zoon succesvoller wordt dan dat hij als vader, zelf ooit is geweest. Als vader van drie kinderen herken ik dit volledig.

Wat ik herken is de resultaatgerichtheid van vader Jos en zoon Max, de enorme drive en wil om de beste te willen zijn. Max is continue bezig zaken te analyseren. Zo is hij de baan tijdens een regenwedstrijd aan het verkennen op waar hij de meeste grip kan hebben, probeert hij alles uit om de afstelling van zijn auto te optimaliseren, elke race weer opnieuw, weer of geen weer, samen met alle teamleden.

Max is net als een aap die doelgericht de ladder wil beklimmen om de banaan te bemachtigen. De banaan is de overwinning en de ladder is de manier om daar te komen.

Als je dit filmpje bekijkt van 5 apen in een kooi, dan wordt snel duidelijk waar ik het over heb.

Maar er zijn meerdere apen in en om de kooi. Velen durven niet zichzelf te zijn omdat ze “platgeslagen” zijn. Ze zijn zo “geprogrammeerd” door hun omgeving, door belangen, machtsverhoudingen, geld, ego’s en andere invloeden.

Het is jammer en zonde als je als mens niet jezelf mag zijn en “moet” conformeren aan allerlei geschreven en ongeschreven wetten en regels. Het zijn de grote mensen van deze aarde die hier allemaal mee te dealen hadden of hebben. Denk bijvoorbeeld aan Tesla, Walt Disney, Henry Ford, Michael Jordan, Mandela, Ghandi, Martin Luther King, Mohammad Ali, Einstein , Johan Cruijff, Steve Jobs en … Max Verstappen.

Als je anders denkt, anders kijkt, anders handelt, dan betekent dat maar 1 ding: je bent anders, niets meer en niets minder! Helaas loop je dan het risico dat je dan niet in de kooi past die door mensen is gecreëerd en de verwachtingen die daarbij horen, kortom er ontstaat … weerstand! Met als risico dat veranderen moeizaam gaat en zaken onnodig lang bij het oude blijven. Hiermee wordt wendbaarheid en daarmee high performance onnodig vertraagd of zelfs tegen gehouden. Veranderen lukt uiteindelijk wel maar kan beter en slimmer.

Weerstand op zich is niet verkeerd, maar weerstand omdat je een ander het licht in de ogen niet gunt is ronduit “duivels”.

In de kooi “Nederland” zijn bijvoorbeeld apen die op hun ziel zijn getrapt als Max zijn emoties uit nadat hij een topprestatie heeft geleverd na 300 km lang als een astronaut in een raket zich te hebben voortgestuwd in zijn formule 1 bolide. Ik heb het dan over de apen die zijn gevallen over de opmerking van Max dat de betreffende steward een “mongool” zou zijn. Deze zelfde apen lachen zich rot in het theater als de meest domme grappen worden gemaakt over mongolen, negers, turken en ander personen waar domme grappen over gemaakt worden. Dan is er niets aan de hand, hoor ik deze zelfde mensen niet en heeft iedereen in de zaal een leuke avond.

In de kooi “Formule 1” zijn er apen die door Max “te kakke” worden gezet. Denk aan Kimi die in de laatste ronde in Austin zijn podium plek kwijtraakt. Of Bottas die afgetroefd wordt door een 20-jarige die snellere rondetijden neerzet in Mexico terwijl Bottas bij een topteam rijdt in een topauto, M-E-R-C-E-D-E-S, jawel, dan laat je je niet even piemelen door een knul van 20 jaar. Je laat je niet voor schut zetten door een knul van 20 jaar die meer volwassenheid heeft en volwassenheid en senioriteit toont ten opzichte van de overige F1 rijders. Lewis Hamilton uitgezonderd, hij is in alle opzichten de nummer 1 op dit moment.

Als de kooi “Nederland” en de kooi “Formule 1” zo blijft handelen zoals hierboven beschreven door in situaties onnodig de cultuur van een high performance team aan te vallen, door een speler op z’n enkels te trappen i.p.v. de bal te spelen, dan hoop ik niet dat dit een negatieve impact heeft op Max maar juist een versterkende werking op het besef dat Max en zijn team op de goede weg zijn. De tekenen van verandering zijn op veel gebieden al zichtbaar, zowel binnen het Red Bull team als daarbuiten, hier kun je niet omheen.

Als ik Max goed inschat, is hij iemand die kansen en mogelijkheden ziet, vooruitstrevend is en een enorme drive heeft om te winnen. Dus ook als hij een straf krijgt van 5 seconde en daardoor zijn podiumplek kwijtraakt, blijft hij positief en blijft hij kijken naar de positieve ontwikkelingen. Ook als hij op het allerlaatste moment tweede wordt tijdens de kwalificatie in Mexico baalt hij enorm dat hij de tweede tijd heeft neergezet en niet de eerste, maar hij blijft positief.

“G-E-W-E-L-D-I-G-E attitude, een attitude van een high performer!”

Het punt wat ik wil maken is deze: elk mens is een aap die in verschillende kooien leeft. Denk maar eens aan jouw apenrol als:

  • vader of moeder in de gezinsapenkooi
  • voetballer in de voetbalapenteamkooi
  • buurman of buurvrouw in de burenapenkooi
  • collega in de collegaapenkooi
  • formule 1 coureur in de formule1apenkooi
  • developer in een developersapenkooi
  • stakeholder in een organisatieapenkooi
  • etc.

De vraag is laat je je “knechten” door jouw omgeving of blijf je wie je bent en geef je nooit op, op een manier waarbij je andere apen het licht in de ogen blijft gunnen?

Max is zo’n aap die nooit opgeeft, ik kan hier enorm van genieten en met mij meer mensen.

“Winnaars geven niet op en opgevers winnen niet!”

Helaas zijn mensen over het algemeen onvoldoende vaardig om de Max Verstappens binnen hun team of organisatie te herkennen en op waarde in te schatten. Ego’s spelen hier ook een belangrijke rol in het niet herkennen en misschien wel bij het (bewust) “dwarsliggen” van talent. Deze ego’s zijn zelf helaas geen high performer en lijken dit niet te willen worden. Wat je dan krijgt is gedrag van deze ego’s die anderen “blamen” voor hun eigen teleurstellingen en tekortkomingen … “the blame game”.

Wat je binnen het Red Bull team ziet is dat sinds het aantreden van Max alles beter wordt, zijn teamgenoot Ricciardo, het gehele team, de merchandising, sponsoren, alles gaat vooruit en omhoog en wordt beter. Hoe kan dat?

Het antwoord is simpel:

  1. Herken talent
  2. Geef ruimte aan talent
  3. Sla talent niet plat om te conformeren aan “zo doen wij dit nu eenmaal al jaren hier”
  4. En …. voel je niet bedreigd door talent

Hierbij is talent niet alleen talent als spits binnen een voetbalteam of als F1 coureur. Talent als ondersteuner, developer, stakeholder, receptioniste of anderszins zijn allemaal belangrijk om een high performance cultuur en daarmee high performance teams te creëren en behouden om samen maximale resultaten te realiseren.

“Iedereen, elke aap, heeft dus een rol op het speelveld wat doorspekt moet zijn van denken in termen van kansen en mogelijkheden en dus niet in termen van wetten regels en onmogelijkheden!”

Kortom, cultuur is belangrijker dan strategie! Hiermee zeg ik niet dat strategie niet belangrijk is. Een geweldige strategie hebben maar geen high performance cultuur hebben is net zoals het Nederlands voetbalelftal wat een geweldige strategie heeft maar waar de cultuur geen high performance cultuur is waar iedereen zijn longen uit z’n lijf loopt vanuit de apenrol die hij of zij inneemt op of buiten het speelveld.

“In een snel veranderende wereld is het belangrijk om wendbaar te zijn en blijven, laat je niet kooien!”

Loading

NEXT

Mindset van een Agile Coach, wij = wij!

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback