Kudo’s

Home  |  Inspiratie   |  Kudo’s

Kudo’s

“IEMAND DIE ZICH GEWAARDEERD VOELT, ZAL ALTIJD MEER EN BETER PRESTEREN DAN VERWACHT WORDT.”

In de wereld van IT, waar ik nu ruim 25 jaar werk, heb ik nog nooit iemand ontmoet die allergisch is voor complimenten. Vader en moeder mogen zijn voor 4 kinderen leert ins als ouders dat kinderen meer doen als ze gewaardeerd worden, hetzelfde geldt voor werkende professionals op elk niveau binnen een organisatie. Niemand bloeit op van negativiteit. Maar om de één of andere reden, hoe ouder we worden, hoe minder complimenten we lijken te geven en te ontvangen.

In veel bedrijven is het geven en ontvangen van complimenten (kudo’s) niet gebruikelijk in de zin van “zo doen we dat hier, omdat we complimenten belangrijk vinden”.

Als Agile Coach en Scrum Master geloof ik dat het introduceren van kudo’s een van de allereerste en simpele dingen is die je kunt implementeren om een ​​agile manier van werken te activeren. Tegelijkertijd is vasthoudendheid belangrijk bij het implementeren van kudo’s omdat mensen in het algemeen niet gewend zijn om kudo’s te geven en te ontvangen (beter is te zeggen dat mensen afgeleerd hebben om kudo’s te geven en te ontvangen).

Mijn ervaring leert dat elk bedrijf, elke afdeling en elk team waarin ik heb gewerkt, tekenen vertoont dat het werk opleveren belangrijker is dan het creëren van een goed presterende omgeving waar het waarderen van mensen prioriteit nummer één is. Voor mij is dit een vreemde manier van denken, wetende dat mensen altijd meer zullen doen als ze gewaardeerd worden. Het is dus niet eerst focus op het werk gedaan krijgen en daarna een prettige presterende omgeving creëren, het is juist andersom!

Ik ben ervan overtuigd dat “happy people create happy customers” en dat samenwerken betekent dat gezien, gehoord en gewaardeerd worden en dat vooral ten overstaande van een geheel team, afdeling of organisatie, net zoiets is als een prijs in ontvangst nemen voor een groot publiek.

De kracht en het effect van kudo’s is dan ook enorm en helpt bij het creëren van een energeiegevende cultuur. Maar gezien het feit dat het geven van kudo’s in veel organisaties niet gebruikelijk is, is doorzettingsvermogen nodig om kudo’s te implementeren om kudo’s een normale manier van denken en werken te laten worden in de mate dat er een cultuur is van: “dit is de manier waarop wij ier met elkaar samenwerken”.

Bij verschillende bedrijven heb ik kudo’s geïmplementeerd door eerst energievolle weekstarts te implementeren. Nadat de weekstarts werden gewaardeerd als een moment om de week te beginnen waarin mensen dingen over het weekend en belangrijke werkgerelateerde onderwerpen deelden, zodat iedereen altijd op de hoogte was, heb ik kudo’s als laatste punt van de weekstartagenda geïmplementeerd. In het begin lachten de mensen er een beetje om dat ik collega’s een pluim gaf. Maar na een paar weken begonnen mensen te voelen dat kudo’s niet alleen individuen motiveerden en energie gaven, maar dat kudo’s een positief effect hadden op een heel team en de hele afdeling. Iedereen merkte dat de cultuur van de afdeling en de verschillende teams langzaamaan aan het verschoof naar een cultuur van waardering, wendbaarheid en high performance.

Wat ik heb geleerd is dat:

  1. het implementeren van kudo’s is een van de eerste dingen die je kunt doen om een ​​high performance cultuur te stimuleren en te creëren, het vergt doorzettingsvermogen en discipline van mensen om kudo’s te geven voordat het onderdeel wordt van de cultuur van een team of afdeling;
  2. kudo’s kunnen overal worden geïntroduceerd, voor een interactieve keynote of een workshop of tijdens gebruikelijke meetings en afdelinfsmomenten;
  3. mensen kunnen niet voorbijgaan aan het positieve gevoel van gewaardeerd te worden als ze kudo’s krijgen, vooral het effect op introverte mensen is geweldig, ze beginnen al snel ook kudo’s te geven aan anderen;
  4. kudo’s geven is een oprechte daad van vriendelijkheid, je kunt het niet faken, immers een ander zal dit direct “voelen”;
  5. het beste effect van het geven van een kudop aan iemand is in het bijzijn van andere mensen;
  6. laat negatieve mensen je er nooit van weerhouden kudo’s te geven;
  7. op de achterkant van kudo-kaarten zou je de gewenste bedrijfswaarden of bedrijfscompetenties kunnen afdrukken die een bedrijf verder wil ontwikkelen, dit kan helpen om de gewenste bedrijfs- of afdelingscultuur verder te ontwikkelen;
  8. als je de kudo-kaarten plastificeert en magneten op de achterkant van de kaart plakt, kunnen de kudo-kaarten opnieuw worden gebruikt voor het schrijven van kudo’s met whiteboard markers.

Ik ben nog nooit in een situatie van weerstand gekomen bij het introduceren van kudo’s, ik heb wel meegemaakt dat mensen in het begin lachten om kudo-kaarten, maar iedereen heeft altijd de kracht van kudo’s begrepen vanaf het moment dat het werd geïntroduceerd!

Veel plezier met het geven van kudo-kaarten!

Loading

NEXT

Moving Motivators

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback