Moving Motivators
Management 3.0 heeft 3 onderzoeken naar de motivatie van mensen gecombineerd.
- De 16 basis verlangens van Steven Reiss , emeritus hoogleraar psychologie en psychiatrie aan de Ohio State University in Ohio, VS, ontdekte dat er 16 essentiële behoeften en waarden zijn die hij “basisverlangens” noemde, drijfveren die mensen motiveert.
- Edward Deci staat bekend om zijn zelfbeschikking theorie die kan worden samengevat in 3 basisbehoeften: Competentie, Autonomie en Relatedness.
- Dan Pink heeft het boek Drive: the Surprising “Truth About What Motivates Us” geschreven, waarin hij beschrijft dat er 3 elementen zijn die de intrinsieke motivatie van de mens stimuleren: Doelen, Autonomie en Meesterschap. Je kunt zijn TED-talk hier bekijken.
De combinatie van deze 3 theorieën heeft Management 3.0 gecombineerd tot de 10 Management 3.0 Moving Motivators: CHAMPFROGS.
Als Agile Coach / Scrum Master zet ik Moving Motivators in om teamleden te helpen elkaars intrinsieke drijfveren beter te begrijpen.
Wat ik heb waargenomen en geleerd, is dat wanneer moving motivators met teamleden wordt gespeeld, dit leidt tot vruchtbare gesprekken waardoor er meer begrip ontstaat over elkaars motivaties. Dit helpt om betere relaties tussen mensen te ontwikkelen. Het is een fun instrument om van high-performing teams te creëren.
Wat ik ook heb geleerd is dat het een keer spelen van Moving Motivators erg leuk is om te doen, maar dat het een paar sprints achter elkaar spelen van Moving Motivators nog krachtiger is om meer constructieve feedbacksessies (retrospectives) te stimuleren zodat mensen elkaars waarden beter gaan begrijpen en begrip krijgen voor wat mensen motiveert. Dit leidt tot meer onderling vertrouwen, minder conflicten en een hogere productiviteit van een team en van teamleden.
Wat Moving Motivators ook erg krachtig maakt, is om het team te vragen welke experimenten ze zouden kunnen uitvoeren om de energie te verhogen voor mensen die gemotiveerd worden door één of een paar van de CHAMPFROGS, dit zorgt voor nog meer plezier en betere prestaties. Zo kwam een team met het idee om de verbondenheid een boost te geven door het organiseren van borrels en snacks aan het einde van de sprint. We hebben dit geïmplementeerd en dit heeft inderdaad geleid tot meer stabiele relaties tussen teamleden maar ook tussen teamleden van andere teams die ook waren uitgenodigd voor deze einde van de sprint drankjes en snacks.
Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand de kamer uitliep met de opmerking dat ze tijdens werktijd geen spelletjes wilde spelen :-). Na dit vreemde moment en nadat we Moving Motivators met het team hadden gespeeld, verontschuldigde ze zich bij mij en deelde ze met mij waarom ze zo reageerde. Haar reactie was begrijpelijk, we hadden een fijn gesprek en het vertrouwen begon te groeien. Jarenlang voelde ze geen waardering van haar leidinggevenden, ze moest altijd werken en op tijd leveren en toen ik bij dit bedrijf begon te werken met al mijn agile games en tools, dacht ze “dit gaat hier niet werken”. Maar gedurende een paar weken na dit moment waarop ze de kamer uitliep, raakte ze volledig ontspannen en kreeg ze veel energie omdat ze eindelijk gezien en gewaardeerd werd.
Al met al heb ik, afgezien van deze ene keer, nog nooit weerstand ondervonden bij het introduceren of spelen van Moving Motivators. Ik ben van mening dat het belangrijk is om een veilige omgeving te creëren waarin mensen het gevoel hebben dat het oké is dat ze open en transparant kunnen zijn over wat hen motiveert en wat niet.
Veel plezier met het spelen van Moving Motivators !