Delegation Poker

Home  |  Inspiratie   |  Delegation Poker

Delegation Poker

“BIJ HET WERKEN IN COMPLEXE OMGEVINGEN MET MEERDERE TEAMS EN COMPLEX KLANTGEDRAG IS HET NEMEN VAN BESLISSINGEN EN HET STELLEN VAN PRIORITEITEN ERG BELANGRIJK.”

Dan Pink, zegt dat mensen op zoek zijn naar Autonomy, Mastery en Purpose. Vanuit dit uitgangspunt is de vraag hoe kun je dit maximaal faciliteren? Waarom zou een manager beslissingen nemen als mensen op de werkvloer veel betere beslissingen kunnen nemen over bepaalde onderwerpen?

De vragen die hierbij belangrijk zijn om te beantwoorden:

  1. Hoe kun je als leidinggevende besluitvorming delegeren?
  2. Hoe kun je mensen empoweren om eigenaarschap te nemen en zelf besluiten te nemen?

De logica hierachter is dat door zoveel mogelijk te delegeren, je een omgeving creëert van gedistribueerde controle waarbij verantwoordelijkheid gezamenlijk gedragen wordt en niet alleen door één persoon, de leidinggevende. Door verantwoordelijkheid te delen wordt wendbaarheid geactiveerd en dat is precies wat nodig is in deze tijd waarin veel veranderingen plaatsvinden.

Delegation Poker en het Delegation Board beantwoorden beide bovenstaande vragen.

“GEDISTRIBUEERDE CONTROLE GEEFT EEN BETERE OVERLEVINGSKANS EN MEER FLEXIBILITEIT/AANPASSINGSVERMOGEN BIJ HET WERKEN IN COMPLEXE EN SNEL VERANDERENDE OMGEVINGEN.”

Ik werkte voor een klant die mij inhuurde om meerdere scrum teams te faciliteren en te coachen om meer zelfsturend en wendbaarder te worden. Ook werd ik aangenomen om meer plezier op de werkvloer te activeren en het oude command en controle denken, wat jaren lang werd toegepast, te doorbreken.

Lange tijd kregen de teams en individuen te horen wat ze moesten ontwikkelen, hoe en wanneer. Vanaf het moment dat ik voor deze klant begon te werken, merkte ik dat mensen een beetje bang waren om te vertellen over hoe ze dachten over hoe besluiten werden genomen. Al snel kwam ik erachter dat slechts een paar maanden voordat ik voor deze klant begon te werken, mensen zeer negatieve ervaringen en gevoelens hadden over de bedrijfscultuur. De cultuur leek te zijn gecreëerd en gedomineerd door een CEO die een extreme cultuur van command en control creëerde die vele jaren duurde.

Na enkele maanden vertrouwensrelaties te hebben opgebouwd, heb ik Delegation Poker en het Delegation Board geïntroduceerd. In het begin waren mensen terughoudend en in sommige gevallen zelfs bang om met anderen te delen hoe ze zich echt voelden en wat ze echt dachten dat goed zou zijn met betrekking tot hoe over onderwerpen beslissingen te nemen.

Sinds ik Delegation Poker had geïntroduceerd en mensen zich steeds meer op hun gemak begonnen te voelen bij deze nieuwe manier van beslissingen nemen, was duidelijk zichtbaar dat het plezier en de positiviteit op de werkvloer toenam én daardoor de productiviteit.

Hoe Delegation Poker te spelen, kunt je in deze deze video bekijken van Jurgen Appelo.

Het belangrijkste dat ik heb geleerd bij het introduceren van Delegation Poker, is niet de kracht van de tool zelf en de gedachte achter Delegation Poker om mensen in staat te stellen betere beslissingen te nemen, maar dat het opbouwen van vertrouwen tussen mensen onderling, de sleutel is tot het nemen van succesvolle beslissingen. Immers besluiten kunnen het beste genomen worden door mensen die de meeste kennis en ervaring van een bepaald onderwerp hebben … en dat is vaak niet de leidinggevende.

Het kostte mij uiteindelijk een aantal (coachings)sessies met de teams, de teamleden maar ook het afdelingshoofd om gezamenlijk af te spreken om de controle over een verscheidenheid aan onderwerpen te delegeren. Nadat de mensen begonnen te begrijpen dat hun mening er echt toe deed, dat ze ook mee konden besluiten over op welk nivo van delegeren zij vonden dat besluiten genomen moesten worden, ontstond een ingevuld Delegation Board waar iedereen zich comfortabel bij voelde. Het resultaat was dat eigenaarschap werd geboost, werkplezier flink werd verbeterd, beslissingen sneller, effectiever en efficiënter genomen werden en de productiviteit omhoog schoot.

De lessen die ik heb geleerd zijn:

  1. Vertrouwen is de sleutel.
  2. Mensen ontwikkelen vertrouwen in hun eigen tempo.
  3. Iedereen is even belangrijk.
  4. Geen transparantie geen vertrouwen.

En houd er rekening mee dat vertrouwen 4 niveaus heeft:

  1. Vertrouwen van de manager naar een medewerker.
  2. Vertrouwen van een medewerker naar de manager.
  3. Vertrouwen tussen medewerkers onderling.
  4. Vertrouwen in jezelf als manager.

Ik heb Delegation Poker nu een paar keer geïntroduceerd en heb nog nooit weerstand ondervonden van spelers die het spelen. Ik ben van mening dat het feit dat managers bewuster zijn geworden van de kracht van collectieve controle versus individuele controle, ertoe heeft geleid dat ze geen weerstand hebben ervaren.

De sleutel is om goede pokersessies te faciliteren waarbij vertrouwen en veiligheid de sleutel zijn om te worden geactiveerd.

Het kost wel wat tijd om managers en medewerkers volledig te laten begrijpen waarom gedistribueerde controle zinvoller is dan individuele controle. Soms duurt het een paar maanden, soms slechts een paar meetings.

Het belangrijkste onderwerp hier is vertrouwen en het belangrijkste doel als manager is niet zoveel mogelijk controle te hebben, maar om zeer gemotiveerde en betrokken mensen te hebben om mee samen te werken. Sommige mensen voelen zich wat “platgeslagen”als hun manager hen vertelt wat ze moeten doen, anderen verliezen energie van deze manier van leidinggeven en willen meer controle en beslissingskracht. Delegation poker is een geweldig instrument om goede gesprekken te voeren en om de energie, motivatie en betrokkenheid van iedereen een boost te geven.

Veel plezier met het spelen van  Delegation Poker !

Loading

PREV

Mindset van een Agile Coach, wij = wij!

NEXT

Vision Onion

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback