Vision Onion

Home  |  Inspiratie   |  Vision Onion

Vision Onion

Tijdens mijn opdracht als Agile Coach / Scrum Master binnen een grote bank in Nederland vroeg ik mij af waarom er onvoldoende tot soms geen energie zichtbaar was op de werkvloer. De Vision Onion was het resultaat van dit denkproces.

Houd er rekening mee dat veel onderwerpen aandacht en facilitatie nodig hebben om wendbaarheid en high performance voor klanten te ontwikkelen. De Vision Onion is slechts het startpunt, een heel belangrijk startpunt.

De Vision Onion heeft 6 ringen en zal je helpen om de wendbaarheid binnen je werkomgeving te verbeteren/activeren:

  1. Klant F.O.C.U.S.
  2. Business visie
  3. Afdelingsvisie
  4. Productvisie:
  5. Teamvisie
  6. Individuele visie

Elk bedrijf dat producten en diensten levert, doet dat om aan de vraag en wensen van hun klanten te voldoen. Dus aan de ene kant heb je je klanten (buitenste cirkel) en aan de andere kant heb je de (IT) professionals die toegevoegde waarde leveren (binnenste cirkel).

Voor de binnenste cirkel, de professionals, om waarde te leveren aan de klanten, aan de buitenste cirkel, is een stapsgewijze aanpak belangrijk om te volgen als je het mij vraagt. Deze aanpak kan op een aantal manieren worden gevolgd:

  1. Begin met een bedrijfsvisie en verfijn deze naar een afdelingsvisie, vervolgens naar een productvisie en een teamvisie en vind de juiste professionals die voldoende bereid, capabel en energiek zijn om waarde toe te voegen / te ontwikkelen voor specifieke klanten.
  2. Start met de professionals die je al aan boord hebt en vind hun talenten en drijfveren op basis waarvan ze voldoende bereid en energievol zijn om waarde toe te voegen voor specifieke klanten. In deze benadering kunnen mensen een afdeling verlaten of hun rol binnen een afdeling kan veranderen of ze kunnen naar een andere afdeling verhuizen. Dit is een goede ontwikkeling, immers happy people create happy customers.
  3. combinatie van 1 en 2.

In al deze drie scenario’s is het uitgangspunt hetzelfde: de vraag van de klant begrijpen, tevreden klanten creëren en behouden.

Daarom is het hele idee achter de Vision Onion dat iedereen (van klanten tot individuele (IT) professionals) hun WAAROM van waarde toevoegen, helder krijgt en helder houdt. ( Start met de WAAROM van Simon Sinek ).

Hoewel de Vision Onion niet moeilijk te begrijpen is, ligt de uitdaging in het denken en gedrag dat mensen op de werkvloer laten zien, met name managers die niet voldoende begrijpen hoe ze wendbaarheid kunnen vergroten, die niet voldoende toegerust zijn om hun leidinggevende rol op een toekomstbestendige manier in te vullen. Als je geluk hebt, weet een manager dat het cruciaal is om de Vision Onion in elk aspect van zijn of haar dagelijkse werk aan toe te passen. Als je geen geluk hebt en een manager manager de denkwijze en behoefte van de Vision Onion niet begrijpt, dan heb je een enorme uitdaging om niet (al) jouw energie te verliezen in een omgeving waar geen duidelijke richtingen of doelen zijn om naar toe te werken (Let op: doelen komen voort uit een heldere visie).

Naast Visie zijn er nog een aantal andere hoofdonderwerpen die aandacht en begeleiding nodig hebben om verandering te laten plaatsvinden. Deze hoofdonderwerpen zijn belangrijk om het omgaan met verandering, verandering aansturen, etc. net zo normaal te laten zijn als eten, slapen, autorijden en bijvoorbeeld lopen.

 

“Complex is alleen complex als je niet weet goed weet hoe complex iets is.” – Andy Joghi

Loading

PREV

Delegation Poker

NEXT

Scrum Maslow & Ego

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback