Feedback Wrap

Home  |  Inspiratie   |  Feedback Wrap

Feedback Wrap

“HOE KUN JE LEREN ALS NIEMAND FEEDBACK GEEFT?”

In een complexe omgeving waar snelle en frequente besluitvorming absoluut belangrijk is, is feedback essentieel. Een cultuur van weinig tot geen constructieve feedback is net zoiets als niet weten oe je te kleden als je de deur uit gaat, is het koud, schijnt de zon of regent het …

Veel mensen hebben een negatief gevoel bij feedback. Maar feedback is waar de lessen zijn en waarmee we ons als persoon en professional kunnen verbeteren. Feedback is wat we nodig hebben om software te verbeteren, de wereld waarin we leven te verbeteren, hoe we onze kinderen opvoeden te verbeteren, hoe we beslissingen nemen te verbeteren, hoe we als team samenwerken te verbeteren, enz. We moeten ons op ons gemak voelen bij feedback, net zoals we ons comfortabel moet voelen bij falen en het maken van fouten. In deze video legt Will Smit uit hoe hij mislukking als een zegen beschouwt:

De reden waarom mensen zich ongemakkelijk voelen bij falen, is omdat veel mensen veel ervaring hebben met het ontvangen van feedback op een negatieve manier, op een manier die niet opbouwt en niet inspireert. Feedback is bedoeld om constructief te zijn en is bedoeld om je op te bouwen. Daarom gebruik ik vaak de feedback wrap.

De Feedback Wrap wordt uitgelegd in  deze video  van Jurgen Appelo.

De feedback wrap heeft 5 stappen:

 1. Beschrijf je context
 2. Maak een lijst van uw observaties
 3. uit je gevoelens
 4. Leg de waarde uit van je observaties / gevoelens voor jou
 5. Geef enkele suggesties

 

Op deze manier oprechte en intentioneel goedbedoelde feedback geven om iemand op te bouwen of een heel team te helpen, zorgt voor een boost in vertrouwen en in het telkens vebetere van een high performance cultuur.

5 redenen waarom feedback belangrijk is:

 1. Het houdt een mens en een team gaande.
 2. Het geeft een gevoel van verbondenheid en doelgerichtheid.
 3. Het verhoogt de persoonlijke groei en het persoonlijke geluk.
 4. Het ontsluit verandering en activeert creatieve innovatie.
 5. Het voorkomt dat mensen en teams vast komen te zitten en ontmoedigd raken.

 

Constructieve feedback geven is iets wat iedereen kan leren en is gewoon een kwestie van gecontroleerd falen, zoals Will Smit zegt in de video hierboven.

De lessen die ik heb geleerd zijn dat het belangrijk is om eerst te begrijpen wat er voor een ander in zit als je constructieve feedback wilt geven.

“FEEDBACK MOET ALTIJD OVER WIJ GAAN EN NIET OVER MIJ.”

Wat ik tot nu toe heb geleerd van het geven en ontvangen van feedback is het volgende:

 1. Feedback ontvangen heeft alles te maken met een mindset die ervan uitgaat dat feedback een cadeau is en je zal helpen een beter mens en professional te worden dan je gisteren was.
 2. Feedback ontvangen heeft alles te maken met je eigen stabiliteit en gretigheid om het beste uit jezelf te halen.
 3. Niet iedereen waardeert feedback op een positieve manier. Hoe bekwaam, getraind, liefdevol en zorgzaam je ook bent, sommige mensen zijn nog niet klaar voor het ontvangen van constructieve feedback. De reden hiervoor kan worden gevonden in een mate van onzekerheid die een persoon heeft.
 4. Iedereen heeft zijn of haar eigen snelheid van ontwikkelen van stabiliteit en zelfverzekerdheid. Een groei mindset die feedback kan waarderen ten opzichte of een vaste mindset die niet openstaat om te verbeteren staat of valt hiermee.
 5. Het geven van constructieve feedback is iets dat kan worden geleerd en vereist veel oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
 6. Leeftijd en jarenlange ervaring zeggen niets.

 

Ik sta mezelf toe fouten te maken en word niet afgeremd door gedachten als “wat zouden andere mensen zeggen” of “als ik mijn feedback deel, dan waardeert hij of zij me misschien niet” of “hij of zij geeft me feedback, dus dat betekent dat hij of zij mij niet mag”.

Ik ben er sterk van overtuigd dat goede gesprekken voeren niet makkelijk is en dat et voeren van deze niet gemakkelijke gesprekken nodig is om zaken in goede banen te blijven. Onvoorwaardelijk positieve intenties oet altijd het uitgangspunt zijn van feedback, we is more powerful than me.

” IK HEB GELEERD DAT  MENSEN ZULLEN VERGETEN WAT JE ZEI ,  MENSEN ZULLEN VERGETEN WAT JE HEBT  GEDAAN, MAAR  MENSEN ZULLEN  NOOIT  VERGETEN  HOE  JE  ZE LIET VOELEN.”

– MAYA ANGELOU –

 

Veel succes met het oefenen van de  Feedback Wrap!

Loading

PREV

STAR methode voor interviews

NEXT

Mindset van een Agile Coach, wij = wij!

Op zoek naar gemakkelijker, sneller, beter, goedkoper opleveren van klantwaarde
en meer creatieve innovatiepower nodig?

Investeer dan nu in een gratis afspraak!

Plan een meeting
Feedback